Projekt Ekologiczny – nasi Goście Klub Seniora „Babie Lato”

W ostatni piątek w naszym przedszkolu odbył się wyjątkowy dzień – dzień kiszenia kapusty! Zanim jednak zabraliśmy się do pracy, rozpoczęliśmy od części teoretycznej. Dzieci dowiedziały się, jak dawniej kiszono kapustę, jakich narzędzi używano i dlaczego ten sposób przechowywania warzyw był tak ważny w polskiej tradycji. Po zajęciach w salach wszystkie grupy spotkały się wspólnie na auli. Dołączyły do nas panie z Klubu Seniora „Babie Lato”, które opowiedziały i pokazały, jak prawidłowo kisić kapustę. Następnie razem z dziećmi przystąpiły do pracy – wspólnie mieszaliśmy kapustę z solą i przyprawami, a przy osobnym stoliku inne dzieci tarły marchewki, których potrzebowaliśmy naprawdę dużo!
Kiedy wszystko było już gotowe, każda grupa napełniła swój duży słoik pyszną kiszonką. Było przy tym mnóstwo radości i śmiechu! Niektóre z dzieci nawet ugniatały kapustę stopami, tak jak robiło się to dawniej. Teraz wszystkie dzieci już wiedzą, że jedząc kiszonki, wszyscy będziemy zdrowi i silni!

Przejdź do treści